Kelkposzta fzelk
2005.10.17. 22:43
Kelkposzta fzelk Hozzvalk: 2 kg kelkposzta 1 kg burgonya 10 dkg zsr 15 dkg liszt 5 dkg paprika 1 dkg fokhagyma 0,2 fuszerpaprika 0,2 kmnymag 3 dkg s, 0,5 dkg bors Javasolt folyadkmennyisg (csontlbol) 2 l Csontlhez: 50 dkg sertscsont 30 dkg srgarpa 25 dkg petrezselyemgykr 10 dkg zellergum Javasolt folyadkmennyisg (felre beforralva): 4 l A kelkposztt megtiszttjuk, srlt leveleit eltvoltjuk. Elobb flbe-, majd kb. 2x2 cm-es darabokra aprtjuk. Vltott bo, hideg vzben megmossuk. Ha a kelkposzta reg, le kell forrzni. Forrsban levo vzbe tesszk a kelkposztt, forraljuk, fakanllal vzbe nyomkodjuk, jl tkeverjk. A forrzott kelkposztt leszurjk, lebltjk. Ha a forrzst elmulasztjuk, a fozelk ze kesernys lesz. A megtiszttott burgonyt egyenletes, 1x1 cm-es kockkra daraboljuk. A vrshagymt aprra vgjuk, a fokhagymt sval ppesre drzsljk. A forrzott kelkposztt forrsban levo csontlbe helyezzk. Felforraljuk, megszzuk, kmnymaggal, trtt borssal fuszerezzk. Hozzadjuk a burgonyt, fedovel lefedjk, majd teljesen puhra fozzk. Zsemlesznu rntst ksztnk. Belekeverjk a vrshagymt, a fokhagymt, mindkettovel jl elkeverjk. Vgl a tuzrol levve gyorsan hozzkeverjk a fuszerpaprikt. Azonnal felengedjk hideg vzzel, s habverovel simra keverjk. A rntst a fozelkhez adjuk lland kevers mellett. A fozelket felforraljuk, szksg szerint utnzestjk, majd mrskelt tuzn idonknt vatosan megkeverve kszre fozzk. A kelkposzta - fozelk ksztsnl gyeljnk arra, hogy mindkt nyersanyag egy idoben puhuljon meg.
|