Sskafzelk
2005.10.17. 22:45
Sskafzelk
1 kg sskt vltott vzben alaposan mossunk meg. A levelek szrt szaktsuk le, majd a megtiszttott sskt jbl megmosva deszkn metljk ujjnyi szles szeletekre. Egy nagyobb zomncozott ednybe ntsnk 1 evkanl olajat, tegyk r az sszevagdalt sskt, s fed alatt, tbbszr tforgatva nhny percig proljuk, majd fed nlkl sssk le zsrjra. Utna szrjunk r fl mokkskanl st, majd 2 evkanl lisztet 2 dl tejfllel keverjnk simra. Engedjk fel 1 dl tejjel, s tegyk a habarkot a mrtsba. Vgl adjunk hozz 16 dg mzet s tovbb kevergetve fzzk mg 10 percig. Melegen, tkrtojs vagy kemny tojs feltttel tlaljuk. Sokan fogyasztjk a sskt petrezselymes burgonyval. Mg finomabb lesz, ha szeletekre vgott s grillstben felmelegtett szjafelvgottat is mellkelnk hozz. Htszekrnyben troljuk. Nyron az alacsony nedvessgtartalm sskbl 80 dg is elegend. Tlen a parajhoz hasonlan mirelit sskbl is kszthetnk fzelket. Erre azonban tbbnyire nincs szksg, mert friss sska egsz ven t kaphat. Ez a zldsgnvnynk ugyanis vel, gy enyhbb telek esetn mg a h all is kibjik. Nlunk ugyan nem termesztik, de nem rt ha tudjuk, hogy a mezei sska szlesebb level vltozata az angol sska. 4 ven t szedhet, s csak utna kell tosztssal tovbbszaportani. Ha a sskt vagy a spentot, illetve a mngoldlevelet nem tudjuk a vsrls napjn feldolgozni, akkor spricceljk be hideg vzzel, vagy mossuk meg egyszer s egy zomncozott tlban lefedve helyezzk az lskamra kvezetre. Eltte azonban nem rt tvlogatni s a rothad leveleket eltvoltani belle, mert ettl a tbbi is megromlik. Egy napnl tovbb ne troljuk ezeket a zldsgeket, mivel az lls sorn rohamosan nvekszik az oxlsav–tartalmuk, ami egy id utn mrgez nitritt alakul. A csalnlevelet nhny rn bell fel kell dolgozni, mert egymshoz prseldve megfeketedik. Sajnos azt sem tehetjk meg, hogy ezeket a zldsgeket elre elksztjk. A paraj–, mngold–, sska– s csalnfzelk ugyanis a magas tej– illetve tejfltartalma kvetkeztben nem brja a fagyasztst. gy csak annyit csinljunk bellk, amennyi aznap elfogy. Szksg esetn azonban flig elksztve (megfzve s sszevagdalva) lefagyaszthatjuk. Mellesleg ily mdon mi is gyrthatunk magunknak mirelit leveles zldsgeket, tli felhasznlsra. Az alaposan leszrt masszt 70 dekagrammos adagokra osztva tltsk. (Az lelmiszer-ruhzakban kaphat vltozatbl azrt kell 90 dg, mert a gyrak ersen felhgtott llapotban hozzk forgalomba termkeiket.) Sajnos egyes cgek a paraj kz szdabikarbnt is kevernek, hogy gusztusos, vilgoszld szne legyen. Ettl azonban vegyszerzv vlik. Sokszor a tisztts is ersen kifogsolhat. Ez onnan derl ki, hogy a nem elg alapos moss miatt a levelekre tapadt homok ropog a fogunk alatt. Vgl meg kell mg emlteni, hogy a feltntetett mennyisg minden nvnynl frissen szedett, vagy vzzel permetezett levelekre vonatkozik. Leszedett llapotukban ezek a zldsgek gyorsan fonnyadnak, s nhny ra mlva eredeti slyuknak akr a harmadt is elveszthetik. Ez azt jelenti, hogy ha hervadt levelekbl mrjk ki az elrt mennyisget, akkor a fzelk nem 4, hanem 6 szemlyes adag lesz.
|