Tkfzelk
2005.10.17. 22:47
Tkfzelk
Hozzvalk: 2,5 kg tk 3 dkg s 10 dkg zsr 15 dkg liszt 5 dkg vrshagyma 1 csom kapor 0,2 dl ecet (10%-os) 3 dl tejfl 2 dkg cukor 0,5 dkg fûszerpaprika Javasolt folyadkmennyisg (csontlbõl) 2 l
Csontlhez: 40 dkg sertscsont 20 dkg srgarpa 20 dkg petrezselyemgykr 10 dkg zellergum Javasolt folyadkmennyisg (felre beforralva): 4 l A tk kt vgt levgjuk. Vkony pengjû les kssel meghmozzuk. Hosszban kettvgjuk, s a belsõ rszt evõkanl segtsgvel kikaparjuk. A barns foltokat, megpuhult rszeket kivgjuk. A tk hst hideg vzben ,egmossuk. Tkgyalun legyaluljuk. Mindig hosszban haladva gyaluljuk, hogy szp egyenletes, hossz szlakat kapjunk. Ezutn megszzuk. A s vzelvon hats. Kivonja a tk vztartalmnak egy rszt, azonkvl zesti, puhtja is. Rvid ideig tartjuk a sban majd kicsavarjuk. A vrshagymt megtiszttjuk, finomra vgjuk. A kaporcsomt alaposan megmossuk, lecsurgatjuk. A megtiszttott kaprot csomba sszefogjuk, a szrt levgjuk, majd finomra vgjuk. A felhevtett zsrban az aprra vgott vrshagymt megfonnyasztjuk. gy pirtjuk meg, hogy vilgos maradjon. Hozzadjuk az elõksztett tkt. vatosan elkeverve, fedõ alatt, gyors tûzn sajt levben flig puhra proljuk, kzben hozzadjuk a finomra vgott kaprot s egy kevs ecetet. Csontlevest is adunk hozz. Tejfls habarst ksztnk. Finom szitn tszûrve lland kevers kzben hozzadjuk a tkhz. vatosan megszzuk, cukorral zestjk. Mrskelt tûzn kszre forraljuk. A tkfõzelkbe zls szerint egy kevs pirospaprikt is tehetnk, a kapor hozzadsa utn. A tkfõzelkbe tejfl helyett tejsznt is tehetnk, fele mennyisgben. A forrn elõmelegtett tlon tlalt tkfõzelk tetejre egy kevs tejflt locsolunk.
|