Ponty Orly-i mdra
2005.10.17. 23:26
Ponty Orly-i mdra Hozzvalk: 140 dkg pontyfil, 2 dkg s, 6 dkg liszt, 3 db citrom, 1 db fejessalta, 10 adag vajas burgonya, 5 adag paradicsommrts, vagy 5 adag tartrmrts, Orly-i tszthoz: 30 dkg liszt, 4 db tojs, 4 dl sr, 0,8 dl olaj, 1 dkg s, stshez: 8 dl olaj. Az elksztett pontyot kifilzzk, majd srn beirdaljuk. A beirdalt pontyfilt kb. 3 cm szles szeletekre daraboljuk. Ezutn beszzuk s llni hagyjuk. Kzben elksztjk az orly-i tsztt. Habstben, habvervel gondosan sszekeverve a tojssrgjhoz adjuk a srt, st, az olajat s a szitlt lisztet. A tojsfehrjbl kemny habot vernk, s a habstben lev anyagokhoz keverjk. Az elksztett, beszott pontyszeleteket lisztbe forgatjuk, a felesleget lerzzuk. Ezutn a pontyszeleteket belemrtjuk az orly-i tsztba, majd forr olajba helyezzk, s szp pirosra, ropogsra stjk. A kszre sttt pontyszeleteket laptkanl segtsgvel csepegtetrcsra emeljk, s gondosan lecsepegtetjk. Tlpaprral elltott fm halastlra halmozzuk a frissen kszre sttt pontyszeleteket. Az telt dsztjk citromgerezdekkel s saltalevllel. Kln vajas burgonyt adunk hozz. A mrtssal kapcsolatban le kell szgezni, hogy eredetileg elmelegtett mrtsoscsszben forr paradicsommrtst adtak az telhez, amely mg ma is gyakori, de egyre inkbb lehet tallkozni - a vendgek tkezsi szoksvltozst tkrzve -, hogy kln mrtsoscsszben jl lehttt tartrmrtst adnak az telhez.
|