Rcponty
2005.10.17. 23:26
Rcponty Hozzvalk: 3 kg ponty, 2 kg burgonya, 8 dl tejfl, 20 dkg fstlt szalonna, 15 dkg zsr, 3 dkg fszerpaprika, 30 dkg zldpaprika, 15 dkg paradicsom, vagy 30 dkg lecs, 3 dkg s, 30 dkg vrshagyma, 8 dkg liszt. Az elksztett pontyot kifilzzk, majd srn beirdaljuk. A beirdalt pontyfilt kb. 3cm szles szeletekre daraboljuk. Ezutn a fstlt szalonnbl vgott cskokkal gazdagon megtzdeljk, majd beszzuk, s llni hagyjuk. Ezutn a tzdelt pontyszeleteket lisztbe forgatjuk, s egy kevs zsrban elstjk mindkt oldalukat, hogy szp piros legyen. A ponty elksztse s filzse alkalmval nyert csontokbl tartalmas halalaplt ksztnk, melyet leszrnk. A felsznn sszegylt halzsrra vatosan rhintjk a j minsg, tzpiros fszerpaprikt. Miutn meggyzdtnk rla, hogy a fszerpaprika szn- s zanyagai maradktalanul felolddtak, tejfls habarssal srtjk. Az gy kapott tejfls-papriks mrtst habvervel llandan kevergetve kiforraljuk, kzben zls szerint sval zestjk. A szeletekre vgott vrshagymt zsrban megpirtjuk. A burgonyt hjban megfzzk, meghmozzuk, karikkra vgjuk, majd egy kevs zsrban megpirtjuk. Karikkra vgjuk a zldpaprikt s a paradicsomot. Ennek hinyban a lecst leszrjk a levtl s a paprikadarabokat metltre vgjuk. Kakastarjt ksztnk a maradk fstlt szalonnbl. A szalonnbl a brvel egytt kb. 0,5 cm vastag s 5-6 cm hossz szeleteket vgunk. A szalonnt ezutn 1 cm tvolsgban a brig bevgjuk. Ekkor kvetkezik a rcponty sszelltsa, rtegezse. Magas perem tepsit vagy tzll lbast zsrral kikenjk. Belerakjuk az elksztett burgonyt, a vrshagymt, a zldpaprikt s a paradicsomot vagy lecst, egymsra rtegezve, majd az elksztett pontyszeleteket. Ezutn rntjk a halalaplbl fztt tartalmas, tejfls papriks mrtst, meglocsoljuk tejfllel. Vgl elhelyezzk a tetejn a kakastarlyokat. A rtegzett rcpontyot kzpmeleg stbe helyezzk, s lassan kszre stjk. A rcpontyot laptkanllal tlaljuk elmelegtett halastlra. Ennek sorn arra kell gyelni, hogy minden adagba arnyosan jusson a pontyszeletekbl s a hozzvalkbl, tetejre pedig kakastarly kerljn. A rcpontyot dsztjk karikkra vgott zldpaprikval, paradicsommal, majd meglocsoljuk tejfllel, paprikasznnel. A kakastarlyt zls szerint fszerpaprikba mrtva tehetjk az tel tetejre. A rcponty ksztsvel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy tbbfle ksztsi mdja ismert s elfogadott. Gyakran "mrts" nlkl, minden rteget gazdagon meglocsolva tejfllel s ksz lecsval ksztik a rcpontyot. Ebben az esetben minden rteget kln meg kell szni. Kszthet gy is a rcponty, hogy a pontyszeleteket a rtegek kz helyezik el
|