A csszrn tyk levese
2005.09.22. 00:32
A csszrn tyk levese Hozzvalk: 1 egsz tyk, 35 dkg csirkemj, zza, szv vegyesen, 2 szl srgarpa 1 szl petrezselyemgykr, 1 fej hagyma, fl karalb, fl zeller, 10 dkg zldbors, 15 dkg sprga, 10 dkg levestszta, s, szemes bors
Egy fazkban vizet forralunk, s amikor f, beletesszk a megtiszttott, megmosott tykot egszben, s sval zestjk. Amikor a hssal egytt jra felforr, takarkra lltjuk a lngot, leszrjk a leves habjt, hozzadjuk az alaposan megmosott belssgeket s a megtiszttott leveszldsget. Szemes borssal fszerezzk, s lass tzn fzzk. Ha a tykhs flig megpuhult, hozzadjuk a zldborst s a megtiszttott sprgt. Addig fzzk, amg a hs majdnem teljesen puha nem lesz. A fazekat levesszk a tzrl, a levest hagyjuk lepedni, majd szrjk le. Leveses tlba kiszedjk a mjat, zzt, szvet s a zldsgeket, kzben a srgarpt, gykeret, zellert, karalbt, sprgt feldaraboljuk. Kln kifztt levestsztt adunk hozz, vgl rmerjk az ttetsz levest. Forrn tlaljuk. Elksztsi id: kb. 2.5 ra J tancs: Mivel a tykhst nem tlaljak a leveshez, mg mieltt teljesen puhra fne, vegyk ki, s szrnyas fszerkeverkkel megszrva egszben sssk meg. Tlalhatjuk msodik fogsknt, vagy vendgvr hideg sltknt.
|