Bartleves
2005.10.10. 21:03
Bartleves.
Hozzvalk: 50 dkg pontyszelet, 1 dinyi vaj, kvskanlnyi reszelt vrshagyma, 2 evkanl liszt, trtt bors, egy babrlevl, egy csokor petrezselyemzld, s, 1 dl tejfl, 1 tojssrgja. Az olvasztott vajon vegesre pirtjuk a hagymt, beletesszk az ujjnyi darabokra vgott halat, meghintjk a liszttel s felengedjk 2 l vzzel. hozzadjuk a fszereket, az aprra vgott petrezselyemzldet s 15-20 percig lassan forraljuk. A tojssrgjt simra keverjk a tejfllel, erre merjk r a forr levest vatosan, nehogy sszekapja a tojst. Finom, ha a tetejre zsrban pirtott zsemlekockt hintnk.
Prftakenyr.
Hozzvalk: 28 dkg finomliszt, 10 dkg porcukor, kt tojssrgja, egy citrom reszelt hja, fl citrom leve, egy evkanl tejfl vagy tejszn, csipetnyi s, a tetejre: egy tojsfehrje, 10 dkg mandula.
A hozzvalkat sszegyrjuk, hvs helyen egy ra hosszat pihentetjk, majd kinyjtva kiblelnk vele egy kisebb tepsit. A tetejt megkenjk a tojsfehrjvel s szlksra vgott mandulval meghintjk. Elmelegtett stben, ers lnggal szp pirosra stjk.
|