Finomfzelk
2005.10.17. 22:41
Finomfozelk Hozzvalk: 90 dkg srgarpa 80 dkg petrezselyemgykr 50 dkg karalb 50 dkg kelvirg 20 dkg zldbors 10 dkg zsr 15 dkg liszt 1 csom petrezselyemzld 6 dkg cukor 3 dl tej 3 dkg s Javasolt folyadkmennyisg (csontlbol) 3 l Csontlhez: 50 dkg sertscsont 30 dkg srgarpa 25 dkg petrezselyemgykr 10 dkg zellergum Javasolt folyadkmennyisg (felre beforralva): 6 l A megtiszttott s megmosott srgarpt, petrezselyemgykeret s karalbt 1x1 cm-es kockkra daraboljuk. A kelvirgot rzsira szedjk, beztatjuk, s megmossuk. A petrezselyemzldet finomra vgjuk. A konzerv zldborst leszurjk, s ha szksges jl lemossuk. A kockkra vgott zldsgeket, a karalbt, a kelvirgot kello nagysg lbasba helyezzk. Annyi csontlt vagy vizet ntnk r, hogy ellepje. Felforraljuk, megszzuk, s fedo alatt puhra fozzk. A konzerv zldborst a puhra foztt zldsgekhez, karalbhoz, kelvirghoz adjuk. Vilgos rntst ksztnk, hozzadjuk a finomra vgott petrezselyemzldet. Hideg vzzel felengedjk. A rntst habverovel simra keverjk, a fozelkhez adjuk. Felforraljuk, tejet adunk hozz. Sval s cukorral zestjk. A fozelket vatosan kevergetve, mrskelt tuzn lassan kiforraljuk. J zt ad a fozelknek ha a vgn vajban prolt, finomra vgott petrezselyemzldet adunk hozz.
|