Mrtsok : Barna- vagy spanyol mrts |
Barna- vagy spanyol mrts
2005.10.10. 21:17
Barna- vagy spanyol mrts
Hozzvalk: 50 dkg marhacsont, 50 dkg borjcsont, 10 dkg zsr, 15 dkg srgarpa, 15 dkg petrezselyemgykr, 10 dkg zellergum, 10 dkg vrshagyma, 10 dkg paradicsompr, 0,5 dkg kakukkf, 2 db babrlevl, 0,5 dkg egsz bors, 1 dkg fokhagyma, 15 dkg liszt, 2,5 dl vrsbor, 5 dkg gomba, 10 dkg kristlycukor, 6 dkg szalonnabr, 3 dkg s, 20 dl barna alapl Az aprra vgott ritka borj- s marhacsontot egy kevs zsrban barnra pirtjuk. Hozzadjuk a karikra vgott srgarpt, petrezselyemgykeret, zellergumt, vrshagymt, gombaszrat, s tovbb pirtjuk. Ezutn kristlycukrot adunk hozz, amelyet aranysrgra pirtunk a tbbi anyaggal egytt. A cukor pirtsa utn paradicsomprt adunk a lepirtott anyagokhoz, amit rozsdabarna sznig pirtunk. A paradicsomprvel egytt pirtjuk a fszereket: kakukkfvet, babrlevelet, egsz borsot, tovbb a fokhagymt s a szalonnabrt. Az egszet felntjk barna alaplvel, vagy csontlvel.Sval zestjk. Lassan fzzk 3-4 rn t. A ksz mrts szraz rntssal srtjk. Lassan kiforraljuk, szitn ttrjk. A mrtst tszrhetjk mg sr szvs ruhn - etaminon .gyeljnk arra, hogy a mrtst nem szabad ttrni. Az tszrt mrtst gondosan lezsrozzuk, utzestjk s a vrsbort hozzadva kiforraljuk. Ha szksges, beforraljuk, hogy llomnya bevonkpes legyen. Ha nem ll rendelkezsnkre a szksges id, akkor a mrtst kuktban ksztsk. A szraz rntshoz a lisztet zsiradk nlkl, gyakori kevergetssel pirtjuk egy serpenyben. A barnra pirtott lisztet htjk, majd hideg vzzel felntjk s habvervel simra keverjk. A j barnamrts sttbarna szn, brsonyos simasg. A pirts zanyagai, sznanyagai, a fszerek s a vrsbor harmonikusan simulnak ssze, jl biztostjk a mrts zhatst, a sznvel sszhangban.
|