Tlttt burgonya
2005.10.17. 23:10
Tlttt burgonya Hozzvalk: 12 egyforma burgonya, 3 tojs, 10 dkg reszelt rokfort (mrvnysajt), 2 gerezd fokhagyma, 5-6 evokanl liszt, 5-6 evokanl zsemlemorzsa, s s trtt bors zls szerint, olaj a stshez, 4 adag mustros uborkamrts a tlalshoz. A burgonyt hjastl alaposan megmossuk, majd ss vzben puhra fzzk. Amg a burgonya f, elksztjk a tltelkt: a reszelt rokfortot sszekeverjk 1 tojssrgjval, a megtiszttott s sztzzott fokhagymval, majd borssal zestjk. (S nem kell bele, mert a rokfort nagyon ss.) A megftt burgonykat meghmozzuk, s az egyik vgnl kezdve gy frjuk ki mindegyiknek a belsejt, hogy a burgonya fala legalbb msfl cm vastag maradjon, s a msik oldala ne lyukadjon ki. (A legjobb, ha almakiszrval dolgozunk.) A kifrt ftt burgonya belsejt ms telhez elhasznlhatjuk. A burgonykba beletltjk a rokfortos tltelket, majd a nylst egy darabka burgonyval "eltmjk". A megmaradt tojsfehrjt s a msik 2 tojst felverjk, sval, borssal zestjk. A burgonykat elszr lisztben megforgatjuk, majd a fszeres tojsba mrtjuk. Vgl meghempergetjk a zsemlemorzsban, s b, forr olajban szp piros-ropogsra megstjk. A felesleges olajat leitatva, azonnal, mustros uborkamrtssal tlaljuk. A burgonykat msfajta sajttal vagy darlt sonkval, darlt gombval is megtlthetjk, ami ppen otthon tallhat, csak az a lnyeg, hogy a tltelk j fszeres legyen.
|