Francia rakott burgonya 1.
2005.10.17. 23:04
Francia rakott burgonya Hozzvalk: 3 kg burgonya 15 tojs 1 l tejfl 25 dkg vaj 10 dkg zsemlemorzsa s, szerecsendi, fehrbors A burgonyt hjban meg kell fozni (kb. 1 ra, amig rendesen megfo), valamint 10 tojsbl kemnytojst kell fozni. Ezalatt a maradk 5 tojst sztvlasztjuk fehrjre s srgjra. 15 dkg vajat habosra kevernk, ebbe belerakjuk a tojssrgjt, a tejflt, fehrborssal, sval s szerecsendival zestjk s a vgn belekeverjk a tojsfehrje kemnyre vert habjt. A megfott burgonyt meghmozzuk, felszeleteljk s belerakjuk a tejfls szszba (kb 2 burgonynknt rdemes 2-3 csipet st is belerakni, mert gy el lehet kerlni az utnaszst). A 10 kemny tojst szintn felszeleteljk s belerakjuk a szszba. Egy jkora jnai tlat kikennk kb. 5 dkg vajjal s beszrjuk a kivajazott tlat zsemlemorzsval. Kzben a stot 200-210 C-fokra melegtjk (gzston a 3-4. fokozat). Belerakjuk a burgonys szszt a tlba, a tetejt megszrjuk a maradk zsemlemorzsval s kb. 40-45 percig stjk. A vgn rdemes 3-4 percig grillezni a tetejt, mert ettol szp szne lesz. Ezutn kivesszk a stobol s 30-40 percig llni hagyjuk, hogy a burgonya magba szvhassa a szszt.
|