Jliusi krumpli
2005.10.17. 23:08
Jliusi krumpli Hozzvalk: 1 kg lehetleg egyforma jkrumpli, 1 csokor zldhagyma, 1 csokor petrezselyemzld, zls szerint s s trtt fekete bors, a tepsihez 2 evkanl olaj, 1 evkanl zsemlemorzsa, 15 dkg baconszalonna (vagy hajszlvkony szeletekre vgott csszrhs). A krumplit nagyon gondosan megmossuk, s leszrtjuk, de nem kell megtiszttani, mert hjastl fogjuk megstni. Akkora tepsit, amekkorba egy sorban elfr a krumpli, olajjal kikennk, s zsemlemorzsval meghintnk. A szraz krumplikat egyenletesen szttertjk. Megszzuk, s trtt fekete borssal megszrjuk. A zldhagymt megmossuk, letiszttjuk, s nagyon vkony karikkra vgva rakjuk a krumplik tetejre, illetve a krumplik kzeibe. A baconszalonnt hossz, vkony cskokra szabdaljuk, s a krumpli tetejn ugyancsak egyenletesen elosztjuk. Fedetlenl toljuk be az elmelegtett, kzepesen forr stbe, s legalbb 50 percen keresztl kzepes lngon stjk. Nem szabad megkeverni, mert a nagy nedvessgtartalm jkrumpli hamar sztesik. a krumplihj szp pirosbarnra s ropogsra sl, a krumpli belseje pedig omls, puha lesz. Vgl tlals eltt meghintjk a finomra vgott petrezselyemmel. Saltval ftelnek, nnepi pecsenye mell pedig kretnek tlalhat.
|