Cslks krumplileves
2005.10.17. 23:18
Cslks krumplileves Hozzvalk: 1 kicsi, szp, hsos fstletlen cslk (kb.40-50 dkg), 1/2 kg krumpli, 1 kis fej vrshagyma, 1 evokanl piros fuszerpaprika, 1 evokanl olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 babrlevl, kshegynyi trtt bors, zls szerint s. Fogyaszts elott egy nappal ksztjk el, hogy a leves tetejn sszegyult s rdermedt zsiradkot knnyen eltvolthassuk. A cslkt lemossuk, majd egszben kuktba tesszk. Annyi vizet ntnk r, amennyi ellepi, s megszzuk, megborsozzuk. A babrlevelet is beletesszk. Egy kis serpenyoben felforrstjuk az olajat, s rtesszk a megtiszttott s finomra vgott hagymt meg a fokhagymt. Megfonnyasztjuk, s a tuzrol lehzva belekeverjk a pirospaprikt. Rntnk 2 evokanl vizet, s sszeforraljuk. A hagyms olajat a cslk levbe belekeverjk. A kuktt lezrjuk, s a jelzstol szmtott 45 percig fozzk. Kzben a burgonyt meghmozzuk, s hasbokra vgjuk. A megfott cslkt kicsontozzuk, zsros bort eltvoltjuk, s a hst vkony cskokra vgva, visszatesszk a lbe. Hozzadjuk a krumplit, s addig fozzk, amg az is meg nem puhul. Ha kihult, a hutoszekrnyben jl lehutjk. Tlals elott ne felejtsk el a leves tetejn sszegyult zsrt leszedni!
|