Halszl
2005.10.10. 20:46
Halszl Hozzvalk: 1 kzepes ponty (1,5 kg krli), 2 nagy fej vrshagyma, 2 zldpaprika, 2 paradicsom, 1 evokanl piros fuszerpaprika, 1 csapott evokanl s, 1 gerezd fokhagyma, 1 csves cspos paprika vagy cseresznyepaprika a dsztshez. A halat megtiszttjuk, kifilzzk. A fejbol, az uszonyokbl s a filzs utn kikerlo csontokbl, valamint az apr haldarabkkbl ksztjk a halszl alaplevt, a halfilt pedig beletesszk a levesbe. (Aki nem tud halat tiszttani s filzni, vagyis szlktlantani, az vsroljon kln halszlnak val halaprlkot, s kln ngy szelet halat.) J nagy fazk aljra karikzzuk a megtiszttott vrshagymt s a fokhagymagerezdet, majd rtesszk a darabokra vgott halaprlkot s a csontokat. 1 csapott evokanl st s a pirospaprikt rszrjuk, ezutn az egyik zldpaprikt belekarikzzuk. Rntnk b kt liternyi vizet, s felforraljuk. Ers lngon fzzk legalbb msfl rn keresztl. 15 perccel azeltt, mieltt a fzsi id letelne, beletesszk a felvgott paradicsomokat. Kzben a halszeletek mindkt oldalt megszzuk. Ha az alapl elkszlt, finom szrn keresztl tengedjk, s a szrben lv csontot-halhst - amennyire csak lehetsges - tpasszrozzuk. Az gy nyert sr hallevet megfelel nagysg fazkba ntjk. Felforraljuk, s a mr forrsban lv levesbe vatosan beleengedjk a halszeleteket. Kevers nlkl, s nagyon kis lngon 10 percig fzzk, vgl a megmaradt zldpaprikt vkony karikkra vgva, az utols pillanatban beletesszk.
|