Hstelek : Bajorosan ksztett tlttt sertsdagad |
Bajorosan ksztett tlttt sertsdagad
2005.10.10. 20:54
Bajorosan ksztett tlttt sertsdagad
Hozzvalk: 1kg sertsdagad, 5 dkg vaj, 8 fej vrshagyma, trtt bors, 10 dkg fstlt sonka, 2 db zsemle, 2 dl tej, 2 db tojs, fl csom zldpetrezselyem, 10 dkg srgarpa, 10 dkg fehrrpa, 10 dkg vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg paradicsompr, 2 dkg liszt, 3 dkg vaj, s.
A sertsdagadt felszrjuk gy, hogy tlthet legyen, vagy mosolygunk a hentesre! Szleit, a dagad szeglyt levgjuk, termszetesen vigyzzunk, hogy a tlteni val hs ne srljn, s az gy nyert 25 dkg aprhst ledarljuk. A felhevtett vajban vegesre pirtjuk a lereszelt vagy finomra vgott vrshagymt, hozzadjuk a darlt hst, a ledarlt sonkt, sval s trtt borssal zestjk. Hozzkeverjk a tejben ztatott s jl kinyomkodott zsemlket, a tojst, az aprra vgott zldpetrezselymet s megszzuk. Az gy kapott tltelket jl sszekeverjk s a dagadba tltjk. A dagad nylst hurkaplcikval vagy hstvel betzzk, ha az nem ll rendelkezsnkre, bevarrjuk. A hs mindkt oldalt megszzuk s sttepsibe tesszk. Mell rakjuk a karikra szeletelt srgarpt, fehrrpt, a negyedelt vrshagymt s a fokhagymt. Kevs forr zsrral a hst lentjk s kzepes hmrsklet stbe tolva, gyakori locsolgatssal megstjk. Amikor elkszlt, a hst kivesszk s nhny percig pihentetjk, - gy knnyebben szeletelhetjk.
A zldsges zsrbl, amely a dagad kistsbl keletkezett, zes pecsenyelevet ksztnk a kvetkez mdon. A zsrban elkeverjk a paradicsomprt s visszatolva a stbe rozsdabarnra pirtjk. Ehhez hozzkeverjk a lisztet, tovbb pirtjuk, majd felengedjk kb. 3 dl vzzel. Elkeverjk s addig forraljuk, ameddig habjt elfvi. Ezutn finom szrn keresztl leszrjk, belekevernk 2-3 dkg vajat s mg egyszer felforraljuk. Tlalskor a felszeletelt hs al ntjk az zes pecsenyelevet s trt burgonyval, gombs rizzsel vagy hagyms burgonyasaltval tlaljuk.
|