Ajvar
2005.10.10. 21:14
Ajvar (fszerkeverk, vagy mrts)
Hozzvalk: 1 kg padlizsn, 2 kg vastaghs paradicsompaprika, 4 dl olaj, 1 fej fokhagyma, s, cukor, ecet, zls szerint.
Kiss munkaignyes. Elkszts:
A megmosott padlizsnt elmelegtett, forr stbe tesszk, s addig stjk, amg lthatan megg a hja. Ezutn fa- vagy manyagkssel meghmozzuk. A zldpaprikt ugyancsak megstjk s meghmozzuk. A darabokra vgott padlizsnnal egytt favillval sszetrjk. Lbosba rakjuk, rntnk 3,5 dl olajat, majd folytonosan kevergetve addig fzzk, amg az egszbl pp nem lesz. Kzben megszzuk, megcukrozzuk, s annyi ecetet tltnk bele, hogy kellemesen pikns, de ne tl savany legyen. Vgl belekeverjk a zzott fokhagymt, s mg egyszer flforraljuk. Jl kiforrzott, kicsi vegekbe tltjk, tetejre rcsorgatunk egy teskanlnyit a maradk olajbl, s azonnal lektve, szraz gzben hagyjuk kihlni. Megjegyzs: Az ajvar kivl fszerkeverk klnfle pikns mrtsok ksztshez, levesek zestshez. Hideg mrtsknt majonzzel vagy tejfllel, kefirrel sszekeverve sltek mell is tlalhat. A felbontott veg tartalma kizrlag a htszekrnyben trolhat.
|