Rnts, habars
2005.10.17. 22:45
Rnts, habars
A rnts a magyar konyha specialitsa, klnleges, magyaros zt ad az telnek. Rntst lisztbl ksztnk valamilyen zsiradkkal, levesek, fzelkek srtsre, zestsre. Van vilgos rnts, amelyet levesekhez, gyenge fzelkekhez ksztnk, illetve barna rnts, amelyet szraz fzelkekhez alkalmazhatunk. Az egszen gyenge, friss zldfzelkeket vagy gymlcsleveseket, klnfle szszokat nem rntjuk, hanem habarjuk.
Rnts (zsrral)
A zsrt jl megforrstjuk, majd lisztet adunk hozz, s folyamatosan keverve eldolgozzuk a zsrban. A felhasznls szerint vilgosra, vagy sttebbre pirtjuk (folyamatosan keverjk kzben), majd hideg lvel feleresztjk: vzzel, tejjel, hslvel, hslevessel, zldsg fzlevvel stb. Ha a rnts elkszlt, a forr, zubog levesbe (fzelkbe) csurgatjuk, folyamatos kevers mellett, nehogy megcsomsodjon. Ez mr az tel fzsnek befejezst jelenti, mert a rntssal mr csak egyet kell forrnia, tartsan fzni nem szabad.
Rnts vajjal
A vajas rntst ugyangy ksztjk s adagoljuk, mint a zsros rntst, de sokkal jobban kell vigyzni r, mert jobban hajlamos odakapni az ednyhez. Leginkbb tejjel ntjk fel.
Rnts olajjal
Az olajos rnts annyiban klnbzik a zsros vagy vajas rntsoktl, hogy pirts utn nem hideg, hanem forr lvel kell felengedni.
Dits rnts
A lisztet hibtlan zomncos ednyben (nem teflonban!) szrazon pirtjuk meg, majd nagyon kevs olajjal, amennyit felvesz, elkeverjk, ezutn felntjk a forr levessel vagy fzelkkel.
Vali nni tejfls rntsa
Ugyangy ksztjk s adagoljuk, mint a zsros rntst, csak 1-2 dl tejfllel ntjk fel, s a tzrl levve kavarjuk tovbb.
A rnts mennyisge
A rntshoz felhasznlt anyagok mennyisgt szemlyenknt szmtjuk: az els kt szemlyre 2-2 dkg zsrt s lisztet hasznlunk fel, minden tovbbi szemlyre fl-fl dekval nveljk az alapmennyisget.
A habars
A habars tejjel, tejfllel vagy tejsznnel kszlhet: ngy szemlyre 2 deci folyadkban egy evkanl lisztet csommentesre kevernk. Ha tejjel vagy tejsznnel ksztjk, tehetnk bele egy tojs srgjt is, a felhasznlstl fggen. Ha a lisztet jl elkevertk, a forr leves vagy fzelk levbl aprnknt adagolva, folyamatos kevers mellett ktszeresre egsztjk ki habarsunkat. Ezutn a forr, zubog levesbe (fzelkbe) csurgatjuk, persze kzben folyamatosan keverni kell.
zests
A pirtott liszthez az tel jellegtl fggen adhatunk kevs reszelt vrshagymt, ppp trt fokhagymt, petrezselyemzldet, pirospaprikt, s elkevers utn mris ntsk fel a rntst. Klnsen a pirospaprikval kell
vigyznunk; a forr zsiradkban hamar megg s keser lesz. Habarshoz is hasznlhatunk zest adalkokat. Libazsrral, vagy fstlt szalonna zsrjval ksztve, klnleges, finom ze lesz pl. szrazfzelkeinknek.
|