Papriks burgonya
2005.10.17. 23:08
Papriks burgonya Hozzvalk: 2,5 kg burgonya, 10 dkg zsr, 10 dkg vrshagyma, 5 garmm kmnymag, 30 dkg zldpaprika, 10 dkg paradicsom vagy 20 dkg lecs, 5 gramm fszerpaprika, 1 dkg fokhagyma Prkltalapot ksztnk, gy mint a gulyslevesnl szoktuk. Beletesszk az sszezzott fokhagymt s kevs darlt kmnymagot. A prkltalaphoz adjuk a hosszks cikkekre vgott burgonyt, s sval zestjk. Lass tzn llandan, vatosan kevergetve nhny percig proljuk. Hozzadjuk a cikkekre vgott zldpaprikt, paradicsomot, tlen a lecst. Arra mindg gyeljnk, hogy a paradicsom kevesebb - kb egyharmad - rsze legyen a zldpapriknak. Ellenkez esetben az tel savanyks z lesz a sok paradicsomtl. Ezzel is nhny percig proljuk. Ezutn a burgonyt felengedjk annyi vzzel, hogy majdnem ellepje. A papriks burgonyt lassan, egyenletesen, fedvel letakarva fzzk. Fzs kzben tbbszr vatosan megrzzuk, esetleg megkeverjk, hogy a burgonya egyenletesen puhuljon. A vgen azt tapasztalhatjuk , hogy a burgonya a vz jelents rszt magba szvta. A ksz papriks burgonynak tartalmas prkltleve van. A papriks burgonyt kszthetjk virslivel, kolbsszal.
|