Töltött burgonya
2005.10.17. 23:10
Töltött burgonya Hozzávalók: 12 egyforma burgonya, 3 tojás, 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 2 gerezd fokhagyma, 5-6 evokanál liszt, 5-6 evokanál zsemlemorzsa, só és törött bors ízlés szerint, olaj a sütéshez, 4 adag mustáros uborkamártás a tálaláshoz. A burgonyát héjastól alaposan megmossuk, majd sós vízben puhára főzzük. Amíg a burgonya fő, elkészítjük a töltelékét: a reszelt rokfortot összekeverjük 1 tojássárgájával, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, majd borssal ízesítjük. (Só nem kell bele, mert a rokfort nagyon sós.) A megfőtt burgonyákat meghámozzuk, és az egyik végénél kezdve úgy fúrjuk ki mindegyiknek a belsejét, hogy a burgonya fala legalább másfél cm vastag maradjon, és a másik oldala ne lyukadjon ki. (A legjobb, ha almakiszúróval dolgozunk.) A kifúrt főtt burgonya belsejét más ételhez elhasználhatjuk. A burgonyákba beletöltjük a rokfortos tölteléket, majd a nyílást egy darabka burgonyával "eltömjük". A megmaradt tojásfehérjét és a másik 2 tojást felverjük, sóval, borssal ízesítjük. A burgonyákat először lisztben megforgatjuk, majd a fűszeres tojásba mártjuk. Végül meghempergetjük a zsemlemorzsában, és bő, forró olajban szép piros-ropogósra megsütjük. A felesleges olajat leitatva, azonnal, mustáros uborkamártással tálaljuk. A burgonyákat másfajta sajttal vagy darált sonkával, darált gombával is megtölthetjük, ami éppen otthon található, csak az a lényeg, hogy a töltelék jó fűszeres legyen.
|