A szegedi halpapriks
2005.09.22. 01:00
A szegedi halpapriks
Az igazi halpaprikst csak eleven halbl ajnlom ksziteni, mert csak ugy nyeri meg hires klnleges izt. Azrt teht ne is remnykedjk tkletes halpapriks elõllitsban az, a kinek teljesen friss hal nem ll rendelkezsre. Vegynk egy kisebb darab kecsegt, egy kis harcst s egy potykt; ezeket tisztitsuk meg kivl jl kssel, a melyik halnak pnczlos a bõre, arrl azt szedjk le; a mely hal pedig sima bõr, az olyanrl a nylks rszt kell kssel levakarni. Minden halat a hasnl vgjunk fel; a belt vessk ki s az egsz halat vagdaljuk fel kt ujnyi darabokba. Egy lbasba tegynk. hrom kisebb halhoz, 3 fõ vkony laskra vgott vereshagymt. Ehhez a halhoz zsir nem kell. E halat megszva, tegyk a hagymra, hintsk be egy bdogkanl igen szp, piros szegedi paprikval s ntsnk re annyi vizet, a mennyi a halat ellepi, azutn tegyk gyors-(lng-)tzre, fedjk be s meg se kavarjuk addig, amig ki nem tlaljuk, mert kavars kzben szerte-szt omolna az igen gyorsan fõvõ, gyenge husu hal. Husz perczig kell neki fõni s akkor kszen van.
Tlalskor hasznljunk mly tlat, a melybe gyorsan egyszerre boritsuk ki a halat, hogy szjjel ne hulljon a husa.
|