Aranygaluska borhabbal
2005.10.17. 22:51
Aranygaluska borhabbal
Hozzvalk:
50 dkg liszt, 2 dkg leszt, 1 dl mz, 2 db tojssrgja, 10 dkg vaj, 1 csomag vanlis cukor, 3 dl tej, 5 dkg darlt di, 3 dkg mazsola, 1 csipetnyi s.
A borhabhoz:
3 dl bor, 1,5 dl mz, 1 db tojssrgja, 3 db tojsfehrje, 3 dkg liszt, citromhj zls szerint.
Az lesztbl 5 dkg liszttel, 1 dl langyos tejjel, kevs mzzel kovszt ksztnk. Amikor a langyos helyre tett kovsz megkelt, a liszttel, a mzzel, a sval, a vanlis cukorral, a tojssrgkkal, 5 dkg olvasztott vajjal s a langyos tejjel sszekeverve addig dagasztjuk, amg az ednytl el nem vlik. Ezutn langyos helyen 40 percig kelesztjk, majd lisztezett deszkra bortjuk, hvelykujjnyi vastagsgra kinyjtjuk, s lisztezett pogcsaszaggatval galuska nagysg darabkkat szaggatunk a tsztbl. Minden egyes galuskt olvasztott vajba mrtjuk, s egyms mell rakjuk egy mlyebb tepsibe, vagy lbosba. Amikor egy rteget leraktunk, meghintjk dival, mazsolval, s fels rtegknt a tbbi galuskkkal bebortjuk.
Most megint kelni hagyjuk 40 percig, majd kzpmeleg stben megstjk.
Borhab:
A tojssrgjt sszekeverjk a liszttel s 0,5 dl hideg borral. A maradk bort fl deci mzzel s a citromhjjal felforraljuk, s folytonos kevers kzben hozzadjuk a tojssrgjval s a hideg borral sszekevert liszthez. Forrsig hevtjk, felforrnia azonban nem szabad! Ezutn a tojsok fehrjbl 1 dl mzzel kemnyre felvert habhoz keverjk.
|