Gombban slt tojs
2005.10.17. 23:11
Gombban slt tojs Hozzvalk: 8 tojs, 20 dkg gomba, 2 dl tejfl, 1 csokor petrezselyemzld, 1 kis fej vrshagyma, 3 evokanl olaj, 2 dl tej, 2 evokanl finomliszt, 1 kshegynyi trtt bors, zls szerint s. A gombt megmossuk, leszrtjuk, majd a tnkjt, mint egy ceruzt, kihegyezzk. Ezutn aprra vgjuk. A megtiszttott vrshagymt nagyon finomra vgjuk, s a felforrstott olajra tesszk. Megszzuk, megborsozzuk, majd fed alatt egy percig proljuk. Kzben a tejet s a tejflt a liszttel egszen simra keverjk, s rntjk a mr puha gombra. Rszrjuk a fele megmosott s aprra metlt petrezselyemzldet, majd kevergetve, kis lngon surure fozzk. Legalbb 5 percig forraljuk, ezutn tntjk egy akkora tepsibe, amekkorba elfr egyms mellet a nyolc tojs. A tojsokat egyenknt feltjk, s gy cssztatjuk bele a mrtsba, hogy a srgjuk egyben maradjon. Szorosan egyms mellett (de ne egymson) legyenek. A tojsok lassan belesllyednek a mrtsba. Kiltsz tetejket gyengn megszzuk, megborsozzuk, majd az elomelegtett forr stobe toljuk. Addig stjk, amg a tojsfehrjk megkocsonysodnak, de a srgk mg lgyak. Meghintjk a megmaradt petrezselyemzlddel, s laptkanllal adagolva meleg tnyrokra tesszk. Savanysggal vagy friss saltval, s ss vzben fott burgonyval tlaljuk.
|