Joghurtos börek
2005.10.10. 20:55
Joghurtos börek csirkével és fokhagymás kolbásszal (Sucuklu Yogurtlu Boerek)
250 g liszt 1/2 csomag sütőpor 1 késhegynyi só 1 dob joghurt 125 g vaj vagy margarin 250 g kolbász 250 g főtt csirke-, vagy pulyka hús 2 ek olívaolaj 1 hagyma 2 peperoni 3-4 paradicsom bors 1 tojás
A lisztet egy tálban összekeverjük a sóval és a sütőporral, hozzáadjuk a joghurtot és a vajat, majd tésztává gyúrjuk. A tésztát letakarva min 1 órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ezután deszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd 8-12 négyzetre osztjuk.
Az olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és a peperonit. A paradicsomot (héját lehúzva, felkockázva) hozzáadjuk, és együtt dinszteljük tovább. Ezután a kis kockákra vágott kolbászt és a húst is hozzákeverjük, és felfőzzük. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt tölteléket elosztjuk a tészta-négyzeteken, vagy a 4 sarkot összefogva (kosár), vagy félbehajtva (táska) a nyitott éleket összenyomkodjuk. A tésztákat olajozott sütőlapokra tesszük, megkenjük tojással, és 180 fokosra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
|