Bárány Roghan Jonh módra
2005.10.10. 21:00
Bárány Roghan Jonh módra
Laktató, enyhén csípős curry mandulával és friss paradicsommal. Előkészítési idő: 20 perc Főzési idő: 20-30 perc 4 személy részére
Hozzávalók: 4 ek olaj 90 dkg bárány kockára vágva 2 hagyma karikára vágva 1,5 dl sűrű joghurt 4 paradicsom negyedekre vágva só és fekete bors ízlés szerint A mártáshoz: 2 kk köménymag 2 kk koriandermag 1 ek kókuszreaszelék 2,5 dkg darált mandula 2 gerezd zúzott fokhagyma 12 mm friss gyömbérdarab őrölve 1 kk kurkuma 1 kk csilipor
1.) Készítsük el a mártást.
Pirítsuk meg a köménymagot, koriandermagot, kókuszt és a mandulát. Tegyük bele a háztartási robotgépbe, és a fokhagymával, a csiliporral és a 0,75 dl vízzel dolgozzuk sima péppé.
2.) Forrósítssuk meg az olajat egy serpenyőben és süssük pirosra a húst. Keverjük bele a hagymát és még süssük 3 percig, majd a (péppé eldolgozott) fűszerkeveréket is keverjük bele. Főzzük tovább, amíg a leve elpárolog. Kanalanként tegyük bele a joghurtot. Főzzük, amíg a leve elpárolog.
3.) Tegyük bele a húst és a paradicsomot, és kevergessük a serpenyőben 3 dl vízzel együtt. Ízesítsük sóval és borssal, fedjük be, és pároljuk 1-1 óráig, vagy amíg a hús megpuhul, és a mártás sűrűvé válik. Hagyományosan ezt a curryt rizzsel vagy kenyérrel tálalják. A rizs azért megfelelő, mert felissza a gazdag mártást. Díszítsük friss paradicsomal és friss korianderrrel.
JÓ TANÁCS: Ügyeljünk a húsételre, nehogy odaégjen, és töltsük fel a serpenyőt vízel, ha szükséges. A pontosan a serpenyőre illő fedő megakadályozza, hogy a gőz elillanjon. Hogy még jobban záródjon a fedő, letakarhatjuk a serpenyőt fóliával is, mielőtt rátesszük a fedőt.
|