Finomfőzelék
2005.10.17. 22:41
Finomfozelék Hozzávalók: 90 dkg sárgarépa 80 dkg petrezselyemgyökér 50 dkg karalábé 50 dkg kelvirág 20 dkg zöldborsó 10 dkg zsír 15 dkg liszt 1 csomó petrezselyemzöld 6 dkg cukor 3 dl tej 3 dkg só Javasolt folyadékmennyiség (csontlébol) 3 l Csontléhez: 50 dkg sertéscsont 30 dkg sárgarépa 25 dkg petrezselyemgyökér 10 dkg zellergumó Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 6 l A megtisztított és megmosott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és karalábét 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, beáztatjuk, és megmossuk. A petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A konzerv zöldborsót leszurjük, és ha szükséges jól lemossuk. A kockákra vágott zöldségeket, a karalábét, a kelvirágot kello nagyságú lábasba helyezzük. Annyi csontlét vagy vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk, megsózzuk, és fedo alatt puhára fozzük. A konzerv zöldborsót a puhára fozött zöldségekhez, karalábéhoz, kelvirághoz adjuk. Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Hideg vízzel felengedjük. A rántást habverovel simára keverjük, a fozelékhez adjuk. Felforraljuk, tejet adunk hozzá. Sóval és cukorral ízesítjük. A fozeléket óvatosan kevergetve, mérsékelt tuzön lassan kiforraljuk. Jó ízt ad a fozeléknek ha a végén vajban párolt, finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá.
|