Kelkáposzta főzelék
2005.10.17. 22:43
Kelkáposzta főzelék Hozzávalók: 2 kg kelkáposzta 1 kg burgonya 10 dkg zsír 15 dkg liszt 5 dkg paprika 1 dkg fokhagyma 0,2 fuszerpaprika 0,2 köménymag 3 dkg só, 0,5 dkg bors Javasolt folyadékmennyiség (csontlébol) 2 l Csontléhez: 50 dkg sertéscsont 30 dkg sárgarépa 25 dkg petrezselyemgyökér 10 dkg zellergumó Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 4 l A kelkáposztát megtisztítjuk, sérült leveleit eltávolítjuk. Elobb félbe-, majd kb. 2x2 cm-es darabokra aprítjuk. Váltott bo, hideg vízben megmossuk. Ha a kelkáposzta öreg, le kell forrázni. Forrásban levo vízbe tesszük a kelkáposztát, forraljuk, fakanállal vízbe nyomkodjuk, jól átkeverjük. A forrázott kelkáposztát leszurjük, leöblítjük. Ha a forrázást elmulasztjuk, a fozelék íze kesernyés lesz. A megtisztított burgonyát egyenletes, 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát sóval pépesre dörzsöljük. A forrázott kelkáposztát forrásban levo csontlébe helyezzük. Felforraljuk, megsózzuk, köménymaggal, törött borssal fuszerezzük. Hozzáadjuk a burgonyát, fedovel lefedjük, majd teljesen puhára fozzük. Zsemleszínu rántást készítünk. Belekeverjük a vöröshagymát, a fokhagymát, mindkettovel jól elkeverjük. Végül a tuzrol levéve gyorsan hozzákeverjük a fuszerpaprikát. Azonnal felengedjük hideg vízzel, és habverovel simára keverjük. A rántást a fozelékhez adjuk állandó keverés mellett. A fozeléket felforraljuk, szükség szerint utánízesítjük, majd mérsékelt tuzön idonként óvatosan megkeverve készre fozzük. A kelkáposzta - fozelék készítésénél ügyeljünk arra, hogy mindkét nyersanyag egy idoben puhuljon meg.
|