Tökfőzelék
2005.10.17. 22:47
Tökfőzelék
Hozzávalók: 2,5 kg tök 3 dkg só 10 dkg zsír 15 dkg liszt 5 dkg vöröshagyma 1 csomó kapor 0,2 dl ecet (10%-os) 3 dl tejföl 2 dkg cukor 0,5 dkg fûszerpaprika Javasolt folyadékmennyiség (csontlébõl) 2 l
Csontléhez: 40 dkg sertéscsont 20 dkg sárgarépa 20 dkg petrezselyemgyökér 10 dkg zellergumó Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 4 l A tök két végét levágjuk. Vékony pengéjû éles késsel meghámozzuk. Hosszában kettévágjuk, és a belsõ részét evõkanál segítségével kikaparjuk. A barnás foltokat, megpuhult részeket kivágjuk. A tök húsát hideg vízben ,egmossuk. Tökgyalun legyaluljuk. Mindig hosszában haladva gyaluljuk, hogy szép egyenletes, hosszú szálakat kapjunk. Ezután megsózzuk. A só vízelvonó hatású. Kivonja a tök víztartalmának egy részét, azonkívül ízesíti, puhítja is. Rövid ideig tartjuk a sóban majd kicsavarjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A kaporcsomót alaposan megmossuk, lecsurgatjuk. A megtisztított kaprot csomóba összefogjuk, a szárát levágjuk, majd finomra vágjuk. A felhevített zsírban az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk. Úgy pirítjuk meg, hogy világos maradjon. Hozzáadjuk az elõkészített tököt. Óvatosan elkeverve, fedõ alatt, gyors tûzön saját levében félig puhára pároljuk, közben hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és egy kevés ecetet. Csontlevest is adunk hozzá. Tejfölös habarást készítünk. Finom szitán átszûrve állandó keverés közben hozzáadjuk a tökhöz. Óvatosan megsózzuk, cukorral ízesítjük. Mérsékelt tûzön készre forraljuk. A tökfõzelékbe ízlés szerint egy kevés pirospaprikát is tehetünk, a kapor hozzáadása után. A tökfõzelékbe tejföl helyett tejszínt is tehetünk, fele mennyiségben. A forrón elõmelegített tálon tálalt tökfõzelék tetejére egy kevés tejfölt locsolunk.
|