Francia rakott burgonya 1.
2005.10.17. 23:04
Francia rakott burgonya Hozzávalók: 3 kg burgonya 15 tojás 1 l tejföl 25 dkg vaj 10 dkg zsemlemorzsa só, szerecsendió, fehérbors A burgonyát héjában meg kell fozni (kb. 1 óra, amig rendesen megfo), valamint 10 tojásból keménytojást kell fozni. Ezalatt a maradék 5 tojást szétválasztjuk fehérjére és sárgájára. 15 dkg vajat habosra keverünk, ebbe belerakjuk a tojássárgáját, a tejfölt, fehérborssal, sóval és szerecsendióval ízesítjük és a végén belekeverjük a tojásfehérje keményre vert habját. A megfott burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük és belerakjuk a tejfölös szószba (kb 2 burgonyánként érdemes 2-3 csipet sót is belerakni, mert így el lehet kerülni az utánasózást). A 10 kemény tojást szintén felszeleteljük és belerakjuk a szószba. Egy jókora jénai tálat kikenünk kb. 5 dkg vajjal és beszórjuk a kivajazott tálat zsemlemorzsával. Közben a sütot 200-210 C-fokra melegítjük (gázsüton a 3-4. fokozat). Belerakjuk a burgonyás szószt a tálba, a tetejét megszórjuk a maradék zsemlemorzsával és kb. 40-45 percig sütjük. A végén érdemes 3-4 percig grillezni a tetejét, mert ettol szép színe lesz. Ezután kivesszük a sütobol és 30-40 percig állni hagyjuk, hogy a burgonya magába szívhassa a szószt.
|