Gombában sült tojás
2005.10.17. 23:11
Gombában sült tojás Hozzávalók: 8 tojás, 20 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evokanál olaj, 2 dl tej, 2 evokanál finomliszt, 1 késhegynyi törött bors, ízlés szerint só. A gombát megmossuk, leszárítjuk, majd a tönkjét, mint egy ceruzát, kihegyezzük. Ezután apróra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, és a felforrósított olajra tesszük. Megsózzuk, megborsozzuk, majd fedő alatt egy percig pároljuk. Közben a tejet és a tejfölt a liszttel egészen simára keverjük, és ráöntjük a már puha gombára. Rászórjuk a fele megmosott és apróra metélt petrezselyemzöldet, majd kevergetve, kis lángon surure fozzük. Legalább 5 percig forraljuk, ezután átöntjük egy akkora tepsibe, amekkorába elfér egymás mellet a nyolc tojás. A tojásokat egyenként felütjük, és úgy csúsztatjuk bele a mártásba, hogy a sárgájuk egyben maradjon. Szorosan egymás mellett (de ne egymáson) legyenek. A tojások lassan belesüllyednek a mártásba. Kilátszó tetejüket gyengén megsózzuk, megborsozzuk, majd az elomelegített forró sütobe toljuk. Addig sütjük, amíg a tojásfehérjék megkocsonyásodnak, de a sárgák még lágyak. Meghintjük a megmaradt petrezselyemzölddel, és lapátkanállal adagolva meleg tányérokra tesszük. Savanyúsággal vagy friss salátával, és sós vízben fott burgonyával tálaljuk.
|