Csülkös krumplileves
2005.10.17. 23:18
Csülkös krumplileves Hozzávalók: 1 kicsi, szép, húsos füstöletlen csülök (kb.40-50 dkg), 1/2 kg krumpli, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evokanál piros fuszerpaprika, 1 evokanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, késhegynyi törött bors, ízlés szerint só. Fogyasztás elott egy nappal készítjük el, hogy a leves tetején összegyult és rádermedt zsiradékot könnyen eltávolíthassuk. A csülköt lemossuk, majd egészben kuktába tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és megsózzuk, megborsozzuk. A babérlevelet is beletesszük. Egy kis serpenyoben felforrósítjuk az olajat, és rátesszük a megtisztított és finomra vágott hagymát meg a fokhagymát. Megfonnyasztjuk, és a tuzrol lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 2 evokanál vizet, és összeforraljuk. A hagymás olajat a csülök levébe belekeverjük. A kuktát lezárjuk, és a jelzésétol számított 45 percig fozzük. Közben a burgonyát meghámozzuk, és hasábokra vágjuk. A megfott csülköt kicsontozzuk, zsíros borét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágva, visszatesszük a lébe. Hozzáadjuk a krumplit, és addig fozzük, amíg az is meg nem puhul. Ha kihult, a hutoszekrényben jól lehutjük. Tálalás elott ne felejtsük el a leves tetején összegyult zsírt leszedni!
|