Keszeg sütve
2005.10.17. 23:22
Keszeg sütve Hozzávalók: 10 db keszeg, 3 dkg só, 10 dkg liszt, 1 db fejessaláta, 0,5 dkg fűszerpaprika, 6 dl olaj, 10 adag velesült burgonya. A keszegeket pikkelyezzük, bontjuk, a belsőségeket eltávolítjuk, majd a fejeket levágjuk az első gerincszelettel együtt. Az előkészített keszegeket hosszanti irányukra merőlegesen vagy enyhén rézsútosan sűrűn beirdaljuk a gerinccsontig. Arra ügyeljünk, hogy a gerinccsontot ne vágjuk át, mert így sütés közben a keszegek könnyen eltörhetnek. Ezután kívül-belül jól besózzuk a keszegeket, és állni hagyjuk. Közben elkészítjük a paprikás lisztet. A megszitált liszthez keverjük a fűszerpaprikát. Az előre besózott keszegeket a paprikás liszbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk. Serpenyőben olajat melegítünk, amelyben a keszegek mindkét oldalát megsütjük pirosra, ropogósra, közepes ütemben, hogy húsuk ne maradjon nyers középen sem. A keszegeket úgy sütjük, hogy a vége felé hozzáadjuk a a héjában főtt, hámozott, cikkekre vágott burgonyát. A keszegeket és a burgonyát együtt sütjük készre. Ha elkészültek, lapátkanállal csepegtetőrácsra emeljük mind a keszegeket, mind a velesült burgonyát, és alaposan lecsepegtetjük. A velesült burgonyát tálpapírral fedett halastálra halmozzuk, majd ízlésesen mellé helyezzük a sült keszegeket úgy, hogy félig fedjék egymást. A tálat salátalevéllel díszítjük.
|