Zöldséges sáfrányos haltál
2005.10.17. 23:31
Zöldséges sáfrányos haltál
Hozzávalók: 2 evőkanál vaj, 1 közepes hagyma, 20 dkg sárgarépa, 2 közepes póréhagyma, 5 szál zeller, 1 kiskanál sáfrány, 2 dl száraz fehérbor, 7 dl hal-alaplé, só, őrölt fehérbors, fél citrom leve, 60 dkg tengeri halfilé, 15 dkg garnéla.
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát forró vajon gyenge tűzön megpároljuk. A megtisztított répát zöldséggyaluval közvetlenül az edény fölött vékonyra gyaluljuk, és kis ideig a hagymával együtt pároljuk. A pórét megtisztítjuk, és rézsutosan 1 cm-es karikákra vágjuk. A zellert megmossuk, és vékonyan felszeleteljük. Ha vannak levelek is rajta, apróra vágjuk. A póréval együtt kissé megpároljuk. (Tipp: Hal-alaplé helyett használhatunk zöldséglevest is, és a sáfrányt curryvel helyettesíthetjük.) A sáfrányt a zöldségre szórjuk, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük fehérborral. Hozzáöntjük a hal-alaplevet, és sóval borssal, citromlével ízesítjük. Lefedve 15 percig közepes tűzön pároljuk. A halat megmossuk, és falatnyi darabokra vágjuk. Meglocsoljuk citromlével, sózzuk, borsozzuk. A rákkal együtt a zöldséghez tesszük, és gyenge tűzön 5 perc alatt készre pároljuk. Végül szükség szerint utánaízesítünk.
|